Super in balans leidt tot maximaal presteren

Balans: ontdek je 2 super krachten die leiden naar maximale prestaties

Wil jij maximaal presteren? Zorg dan dat je in balans bent met jezelf en ontdek je twee superkrachten: de kracht van je Potentieel en de kracht van j Doen.

Veel mensen staan niet in hun kracht

Wandel jij wel eens als een zombie door het leven, doelloos en zonder te weten wat je nu eigenlijk echt wil?  Heb jij ook wel eens dat gevoel dat je van alles mist en veel te weinig uit je leven haalt? Je bent niet de enige! Heel veel mensen kennen dit gevoel. Wist jij bijvoorbeeld dat volgens een onderzoek van een gerenommeerd consultancybureau maar liefst tachtig procent van de mensen die werken niet gelukkig zijn met dat werk? Dat is een schokkend getal, vind je niet? Dat suggereert immers dat velen van die mensen waarschijnlijk ook niet maximaal presteren, laat staan dat ze gelukkig zijn met hun leven.

Erger nog, de meeste personen doen hier helemaal niets aan en gaan door met waar ze mee bezig zijn, soms met alle gevolgen van dien. Denk daarbij aan bijvoorbeeld apathie, drank- of drugsverslaving, afreageren op anderen etc. etc. Slechts sommigen zijn in staat wel hun leven te veranderen.

Ook onze maatschappij vraagt steeds meer van ons.  Het gevolg is dat we ons vaak moeten haasten, geen tijd meer hebben voor onszelf en voor anderen, dat we niet gegrond zijn en te veel dingen tegelijk willen doen. Zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Als ik het alleen al beschrijf word ik al moe. Herken jij jezelf in een van deze bovenstaande beschrijvingen? Als je dat niet doet, dan doe je iets serieus goed! Maar herken je jezelf hier wel in, dan wordt het misschien tijd om wat veranderingen in je leven aan te brengen, want gelukkig is hier iets aan te doen!

Je ziet ze wel eens, mensen aan wie je aan de glinstering in hun ogen kunt zien dat zij ergens vol voor gaan. Zij hebben een missie en lijken volstrekt in balans! Dat wil jij natuurlijk ook!

Wat is dat nu precies, balans?

In tegenstelling tot dieren, worden wij gedreven door veel meer! Wij willen zin geven aan ons leven, waarde creëren en gelukkig zijn. Wanneer wij in balans zijn, verloopt alles voorspoedig. Zo kan je je vast wel een dag herinneren waarbij je het gevoel had dat alles op rolletjes liep. Op zo’n dag voel je je energiek, je bent vrolijk en optimistisch en alles wat je aanpakt lijkt te lukken! En het mooie is, dat ook alles nog eens moeiteloos lijkt te gaan. Dat zijn de momenten waarop wij volledig in balans zijn.

Wat is dat nu precies, ‘in balans zijn’? Eigenlijk is het niet veel meer dan gezond leven. Waar balans is, is gezondheid, geluk, plezier en harmonie. Waar disbalans is, zijn conflict, ziekte, angst en depressie aan de orde van de dag.

Eigenlijk is de natuur een goed voorbeeld van balans, althans daar waar de mens nog niet te veel schade heeft aangericht aan die natuur. De natuur kent zijn eigen perfecte ritme. Zo zijn daar de jaargetijden, eb en vloed, bloei en neergang, geboorte en dood, dag en nacht en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Eigenlijk is de natuur een ideaal functionerend ecosysteem dat totaal in balans is. Die balans betekent niet dat er geen uitersten zijn.

Eb en vloed kennen beiden hun uitersten, wat we hoog en laag water noemen. Na deze pieken vallen ze weer terug in hun ritme dat zich herhaalt en herhaalt in perfecte harmonie. Kijk maar eens naar deze mooie timelaps en dan begrijp je wat ik bedoel.

Aangezien wij ook onderdeel zijn van diezelfde natuur, kennen ook wij ons eigen ritme; een periode van activiteit wordt daarbij gevolgd door eentje van rust (slaap), we worden geboren en we gaan dood. Eigenlijk hebben wij een dagelijkse, maandelijkse en een levenscyclus.

Het gaat er om voor onszelf binnen die cycli de ideale balans te creëren waarin wij zo efficiënt mogelijk omgaan met de energie die we hebben. Eigenlijk vormen wij allemaal onze eigen unieke ecosysteempjes en hebben allemaal onze eigen blauwdruk. Binnen die blauwdruk proberen we ons eigen optimum te vinden. Wanneer we echter binnen ons eigen ecosysteem te veel doorslaan naar een kant, dan raken we lichamelijk en geestelijk uit balans. Op den duur kan dat schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Net zoals we het ecosysteem van de aarde uit balans trekken door bijvoorbeeld te veel uitstoot van CO2, doen wij dat ook vaak bij onszelf. Als we bijvoorbeeld te veel eten, dan worden we te dik. Als we te weinig eten, krijgen we anorexia of kunnen we zelfs doodgaan. Te veel stress leidt tot hoofdpijn. Te veel spiritualiteit leidt tot zweven en buiten de werkelijkheid staan. Te veel of te lang concentreren leidt tot hoofdpijn, te weinig zuurstof of duizeligheid. Daarom is balans zo belangrijk!

Het is dus zaak jouw eigen balans te leren kennen en binnen die balans zo goed mogelijk te presteren, jouw optimale potentieel te ontdekken. Als je namelijk beter in balans bent, zul je meer energie hebben. Als dat het geval is, dan leidt dat weer tot een grotere effectiviteit, creativiteit en efficiency met als gevolg dat je je blijer en gelukkiger zult voelen. Dat betekent echter ook dat je wellicht dingen zult moeten opgeven of op een andere manier moet gaan doen.

Balans is een keuze

Helaas is het zo dat veel mensen moeite hebben bij het vinden van hun eigen balans door alle verwachtingen en verplichtingen waaraan hun leven moet voldoen. Besef daarbij wel dat dit vaak een eigen keuze en verantwoordelijkheid is.

‘Je kunt de wind niet veranderen, maar hoe de zeilen staan bepaal alleen jij!’ Het gaat er niet om wat er gebeurt in je leven maar wat jij eraan doet! Jij bent voor de volle honderd procent verantwoordelijk voor je eigen leven. Jouw situatie is het product van je eigen acties en gedachtes. Daarbij geven sommige personen de schuld aan externe omstandigheden zoals bijvoorbeeld een slechte jeugd of aan de verwachtingen van de maatschappij. Lang leve de ‘ja maar’ cultuur en dat is hier ironisch bedoeld!

Immers, dat is niet heel anders dan de verantwoordelijkheid afschuiven op iemand of iets anders! Die iemand of die situatie is uiteindelijk niet verantwoordelijk voor wat jou is overkomen. Het gaat erom hoe je in dat geval met die situatie omgaat. Besef namelijk dat je altijd een keuze hebt. Je kunt ervoor kiezen datgene te ondergaan wat je leven je brengt en er daarna pas op reageren. Of je neemt zelf het heft in handen. Jij kunt zelf de stand van je zeilen bepalen en op die manier meer uit je leven halen. Persoonlijk leiderschap noemen we dat. En dat kan jij ook!

Hoe realiseer jij jouw potentieel?

Hoe kun jij er nu voor zorgen dat jij je ideale eigen ritme ontdekt en als gevolg daarvan in balans bent en je potentieel gaat inlossen? Om dat te realiseren kun je twee krachten in jezelf mobiliseren: de ‘Kracht van het Potentieel’ en de ‘Kracht van het Doen’. Ik ga je uitleggen aan de hand van de onderstaande figuur wat ik hiermee precies bedoel.

A. De Kracht van het Potentieel (the Power of Potential)

De Kracht van het Potentieel is in de figuur aangegeven door een cirkel met daarin de woorden missie en purpose (betekenis). Wat wordt daar precies mee bedoeld? Dat ga ik je vertellen.

Ik begin met een paar vragen. Heb jij je wel eens afgevraagd waarom jij helemaal kunt opgaan in bepaalde activiteiten en dan helemaal in je element bent? Heb jij je wel eens afgevraagd waarom jij bepaalde dingen heel belangrijk vindt en iemand anders totaal niet? Heb jij je wel eens afgevraagd waarom jij met bepaalde talenten geboren bent die een ander niet heeft? Dat komt omdat iedereen uniek en speciaal is, iedereen heeft zijn eigen blauwdruk die hem of haar zo apart maakt. Het kruispunt van datgene wat jij belangrijk vindt, de dingen die jij graag wilt doen en jouw unieke talenten vormen jouw missie, jouw reden van bestaan.

Het probleem is alleen dat wij onszelf niet bewust zijn van onze missie, laat staan dat we die missie ook nog eens uitvoeren. Als jij je eigen missie (hebt) ontdekt, dan is dat een enorme innerlijke kracht die je niet alleen stimuleert, maar die je ook productiever en gelukkiger maakt. De Kracht van het Potentieel vormt jouw unieke blauwdruk van waaruit jij dingen kunt realiseren. Mocht je je nog niet bewust zijn van deze kracht, dan ga ik je de komende blogposts helpen deze te ontdekken.

B. De Kracht van het Doen (the Power of Execution)

De Kracht van het Doen wordt in de figuur aangeduid door de vier bladeren van een lotus. Als je eenmaal je missie weet, betekent het nog niet direct dat je die dan ook optimaal uitvoert. De Kracht van het Doen kan je echter helpen. Als jij jouw fysieke, mentale, emotionele en spirituele kracht in jezelf mobiliseert, zul je zien dat je tot veel meer in staat bent. Dingen zullen je makkelijker afgaan en je zult veel meer in je kracht staan.

Gebruik jij de Kracht van het Doen om je missie uit te voeren, dan ben je tot grootse dingen in staat! Eigenlijk zijn deze krachten jouw gereedschappen om je missie tot stand te brengen. Ik noem dit Meesterschap. Kort samengevat heb je de volgende vormen van Meesterschap die later in dit boek uitgebreid aan de orde zullen komen:

1. Fysiek Meesterschap

Dit betreft jouw lichamelijke gesteldheid. Om goed te kunnen functioneren is een goede lichamelijke conditie van essentieel belang. Lichamelijke beweging, goede voeding, rust en slaap en tijd- en energie- management zijn de belangrijkste pijlers waarop fysiek meesterschap rust.

2. Mentaal Meesterschap

Dit betreft jouw verstandelijke gesteldheid. Om goed te kunnen functioneren zijn mentale veerkracht en weerbaarheid van essentieel belang. Hoe ga jij om met tegenslag? Laat jij je snel uit het veld slaan of zet je er dan juist je schouders onder en sta je in je kracht? Hoe ga jij om met veranderingen? Mentaal sterke mensen weten met deze vraag om te gaan. Het brein, focus, creativiteit, het stellen van doelen, wilskracht en doorzettingsvermogen en positiviteit zijn pijlers die onderdeel vormen van mentaal meesterschap

3. Emotioneel Meesterschap

Dit betreft vooral jouw gevoel, jouw gemoed. Word jij wel eens heel erg boos? Ben je wel eens verdrietig? Of ben je juist heel blij en optimistisch? Ben jij wel eens ergens heel bang voor? Heb je voldoende zelfvertrouwen? Dit zijn allemaal voorbeelden van hoe iemand zich kan voelen. Het zijn eigenlijk voorbeelden van emoties. Helaas gaan veel personen nog wel eens voorbij aan hun emoties, omdat onze maatschappij vooral op de ratio is georiënteerd.

Toch is het meester zijn van je eigen emoties een van de belangrijkste sleutels tot je completere zelf. Het omgaan met angst, het hebben van een gezond zelfvertrouwen, het omgaan met belemmerende overtuigingen en het in balans zijn van jouw deelpersoonlijkheden zijn de pijlers die leiden naar emotioneel meesterschap.

4. Spiritueel Meesterschap

Dit betreft vooral jouw zielsgesteldheid. Spiritualiteit is een containerbegrip van jewelste en voor velen een beetje zweverig. Echter zonder het te beseffen is eigenlijk iedereen spiritueel. Heb jij wel eens een voorgevoel? Luister jij wel eens naar je innerlijke stem? Word jij wel eens één met je omgeving? Voel jij je wel eens op precies dezelfde golflengte met iemand anders?  Maak jij wel eens onverklaarbare dingen of toevalligheden mee? Geloof het of niet, dat zijn allemaal voorbeelden van spiritualiteit. Jouw intentie (dat wat je drijft en aantrekt), flow, intuïtie, frequentie en synchroniciteit zijn pijlers die helpen op weg naar Spiritueel Meesterschap

Probeer je centrum te vinden

Ik hoop dat je nu een beetje begrijpt wat de Kracht van het Potentieel en de Kracht van het Doen inhouden. Mooi, maar we zijn er nog niet! Zoals je in de figuur ziet, staat er een hart in het centrum. Dat hart staat zowel in het midden van de cirkel (de Kracht van het Potentieel) als ook in het centrum van waar jouw vier lotusbladeren (de Kracht van het Doen) bij elkaar komen.

Dit is de plek waar jouw eigen ecosysteem in balans is, waar jij in je kracht staat! Dit is de plek waar jij het beste in jezelf naar boven haalt. Het is de plek waar jij in verbinding staat met jouw missie en waar jij optimaal gebruik maakt van je fysieke, mentale, emotionele en spirituele mogelijkheden. Zie het hart maar als een symbool van liefde, liefde voor jezelf! En liefde voor jezelf is tenslotte de basis om het leven en anderen lief te kunnen hebben.

Besef daarbij wel dat je, om die balans te kunnen realiseren, voldoende aandacht besteedt aan de verschillende domeinen die in het centrum samenkomen. Dat betekent dus zowel aandacht besteden aan je missie als aan je fysieke, mentale, emotionele en spirituele eigenschappen en vaardigheden. Realiseer je daarbij dat die domeinen elkaar onderling beïnvloeden.

Vermijd TE

Jouw fysieke gezondheid is van directe invloed op jouw mentale, emotionele en spirituele gesteldheid en omgekeerd. Stel bijvoorbeeld dat jij veel TE veel en TE ongezond eet en daarom TE dik wordt. Dat heeft niet alleen direct invloed op jouw fysieke gesteldheid (je beweegt je bijvoorbeeld moeilijker en je hebt TE weinig energie), maar ook op jouw mentale (je vindt het lastiger om te focussen) en emotionele (je hebt stress en een bepaald zelfbeeld (goh ik ben TE dik)) gesteldheid.

Omgedraaid geldt het ook! Eet jij structureel TE weinig, dan krijg je anorexia of kun je doodgaan (fysiek domein) maar ook jouw mentale (TE weinig wilskracht, positiviteit) en emotionele (angst, zelfvertrouwen) weerbaarheid zullen snel achteruitgaan. Besteed jij TE veel tijd aan je werk dat ook al niet in lijn is met je missie, dan krijg je wellicht te maken met stress en met problemen thuis. Snap je wat ik bedoel?

Niet voor niets wordt er vaak gezegd dat het woordje ‘TE’ vaak niet tot goede resultaten leidt. TE veel eten, TE weinig slaap, TE veel spiritualiteit, TE veel of te weinig zelfvertrouwen. De resultaten kun je eigenlijk zelf wel invullen. De boog kan niet altijd gespannen zijn! Balans en ritme zijn hier dus de toverwoorden! Balans binnenin de domeinen als ook balans tussen de domeinen onderling!

Topsport is goede metafoor

Een topsporter is eigenlijk een ideale metafoor voor het bovenstaande verhaal. Hij (en waar ik hij zeg kan dat ook vervangen worden door een zij!) weet waar hij het voor doet, wat hij wil en waar zijn talenten liggen (dit is missie gerelateerd). Om vervolgens maximaal te presteren kijkt hij naar zijn voedingspatroon. Ook traint hij continu om lichamelijk beter te worden, maar neemt hij ook regelmatig rust. Hij is gefocust, stelt doelen en heeft wilskracht. Hij weet om te gaan met zijn angsten en belemmerende overtuigingen en heeft zelfvertrouwen. Hij visualiseert succes, staat vaak in het nu en handelt tijdens zijn prestatie vaak intuïtief.

Kortom hij gebruikt zowel de Kracht van het Potentieel als de Kracht van het Doen. Hij zoekt en vindt zijn sweet spot en is in balans. In wedstrijden probeert hij op de toppen van zijn kunnen te presteren om vervolgens weer gas terug te nemen en tijd in te ruimen voor training en rust. Zo is hij een toonbeeld van ritme en balans.

Jim Loehr geeft het in zijn boek ‘The power of full engagement’ prima weer; om beter te worden moeten we onze uitersten opzoeken maar wel op tijd weer gas terugnemen. De eerdergenoemde sporter besteedt misschien maar 10% van zijn tijd aan het leveren van topprestaties in een wedstrijd. Daarin probeert hij maximaal te presteren. De rest van de tijd neemt hij gas terug en besteedt die aan rust en training, zodat hij steeds beetje bij beetje beter wordt.

Kortom hij besteedt maar een gedeelte van zijn tijd aan het bereiken van z’n maximum. Mocht hij te veel en te lang z’n limiet opzoeken, dan zal hij blessures krijgen en/of overtraind raken en dus niet meer maximaal kunnen presteren. Omgedraaid is het niet anders. Als hij te weinig doet, zal z’n spiercapaciteit afnemen en ook zijn mentale hardheid.

Als jij je balans vindt, zul je beter gaan presteren

Laten we nu eens kijken naar een gemiddelde werknemer of ondernemer. Daar is het net zo belangrijk om de balans te vinden tussen rust en presteren. Doet hij dat niet, dan liggen stress en burn-out op de loer. Die balans is voor iedereen verschillend. Het is dus zaak om jouw eigen cyclus te vinden! Pas dan kun je voor een langere tijd maximaal presteren. Zelf heb je het wellicht wel eens gemerkt als je na lange tijd weer eens bent gaan sporten. In het begin gaat dan alles moeilijk; je bent doodop en hebt geen of nauwelijks energie meer, iets wat nu juist het doel was. In dat geval heb je te veel in een te korte tijd gedaan.

Het gaat erom de juiste balans te vinden tussen rust en belasting. Door langzaam op te bouwen, zal je gemiddelde prestatie steeds iets beter worden en haal jij op den duur het maximum uit jezelf zonder jezelf daarbij over de kling te jagen. Pas dan presteer jij maximaal en word je steeds een stukje beter.

Nog een voorbeeld! Stel dat schilderen je roeping is (gerelateerd aan je missie), dan gebruik je mentale (creativiteit, focus), fysieke (oog-hand coördinatie), emotionele (gevoel) en spirituele (flow, intuïtie) vaardigheden. Ook daar probeer je weer jouw ideale ritme en balans te vinden, want dan schilder jij het best. Doe je dat niet, dan liggen op den duur zaken als oververmoeidheid (fysiek domein) en een gebrek aan flow (spiritueel domein), inspiratie en creativiteit (mentaal domein) op de loer.

Terug naar de figuur aan het begin van dit hoofdstuk waar de Kracht van het Potentieel en de Kracht van het Doen worden gesymboliseerd. Zie de cirkel als je ware zelf, als onderdeel van het grotere universum, onbegrensd dus. Vanuit het centrum van je ware zelf groei je net zoals een Lotusbloem dat doet.

De Lotus staat symbool voor geboorte en dood. Zo gaat ze open bij zonsopgang en groeit uit naar alle kanten van het universum geholpen door licht en het water. Bij zonsondergang sluit de Lotus zich weer om in de ochtend weer open te gaan en verder te groeien. Net zoals de Lotus zijn ritme kent, heb jij ook je eigen ritme: rust, groei, rust, verdere groei etc. Als jij jezelf in het centrum van je beide krachten positioneert, in het hart van de Lotus, zal ook jij tot bloei komen en elke dag jezelf verder ontwikkelen

In de komende blogposts zal ik proberen jou dichter bij je eigen ideale balans te laten komen waardoor je meer uit jezelf weet te halen. Je zult je er energieker, efficiënter, creatiever en gelukkiger door gaan voelen. Ik zal proberen je te helpen bij het vinden of ontdekken van de Kracht van je Potentieel en de Kracht van jouw Doen. Mocht dit je allemaal te lang duren of wil je liever op je eigen tempo jezelf ontdekken, dan kun je natuurlijk ook altijd nog mijn boek Maximaal Presteren, ontdek je innerlijke kracht bestellen, dat zowel als E-book als paperback is te verkrijgen. Welke weg je ook volgt, ik wens je alvast een goede reis.

boek maximaal presteren

Je kunt het boek maximaal presteren bestellen door op een van de onderstaande links te klikken of direct naar de sites te gaan en te zoeken op de titel en auteur.

E-book: bol.com EUR 8,99 of amazon.nl EUR 8,99

Paperback: amazon.de EUR 19,95

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *